In gesprek met Dylan Snelders (diëtist)

Gezond en gemakkelijk eten

In gesprek met Dylan Snelders (diëtist)

Lekker eten is een kwestie van plannen

In deze blog praat ik elke keer met verschillende mensen die veel kennis hebben van voeding en training, maar ook met specialisten op het gebied van slaap en psychologie. Met diëtist Dylan Snelders heb ik gesproken over de kracht van de juiste voeding.

Choose your diet

Met Dylan werken we samen op het gebied van ons 10 weken fundamental programma, waarbij de juiste voeding een zeer belangrijke rol speelt. Dylan is inmiddels 7 jaar bezig met zijn bedrijf CHOOSE YOUR DIET. Hij begeleid mensen die puur willen afvallen op basis van een zogenaamd calorie tekort. Het bedrijf van Dylan werkt met de 3 G-formule, namelijk: Gezondheid, Gemak en Genot.

Bij deze formule staat gezondheid op de eerste plaats, maar laten ze ook duidelijk zien dat genieten zeker mogelijk is. Inmiddels heeft Dylan veel mensen en bedrijven kunnen helpen en werken ze sinds kort ook samen met sportscholen, waaronder See me fit.

Volgens Dylan is gezond eten voor veel mensen lastig en een hele uitdaging vanwege de marketing en het promoten van suikervrije producten, waardoor meer dan de helft van het assortiment ongezond is. Daarnaast is gezonder eten in verhouding vaak duurder en kiezen veel mensen voor de makkelijkste weg en dat is toch vaak de goedkopere keuze. Door juist fastfood en producten met veel suiker duurder te maken, kunnen we een mooie stap vooruit maken en meer mensen motiveren om gezonder te eten. Hopelijk gaat de overheid dit snel inzien.

Gezond eten

Volgens Dylan moeten we vooral niet teveel eten. Super vette of suikerrijke producten zijn vanzelfsprekend niet verstandig, maar zolang je het met mate blijft eten, zal het in principe niet direct heel veel schade opleveren. Door met groente, fruit, zuivel, eieren, vlees en vleesvervangers aan de basisbehoefte te voldoen, zullen alle extra uitstapjes niet perse in één keer zoden aan de dijk zetten.

Dylan vindt dat een gezond voedingsplan bestaat uit voldoende groente en fruit. Waarbij je elke dag dag genoeg eiwitten en vezels eet om de darmen goed te laten werken. Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op micro en macro nutriënten en dat je qua voeding genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt door wat je eet. Kortom, de basis moet gewoon kloppen. Wil je je toch een keertje iets lekkers maar minder gezonds eten, dan moet dat gewoon kunnen. Zolang je maar de 80/20-regel aan houdt: 80% gezond, 20% om mee te variëren en te genieten.

Balans

Het gevaar, wat voor veel mensen heel herkenbaar is, zit ‘m in dat je de hele week je best doet en gezond eet, maar in het weekend compleet de bocht uit vliegt en snel alles verpest. Een lastig patroon waar je moeilijk uitkomt, waardoor je een gezonder eetpatroon sneller zult opgeven. Door beter je balans te vinden en vooraf de juiste keuzes te maken, kom je in een flow die veel makkelijker is vol te houden.

Boosdoeners of krachtbron

Veel mensen zeggen vaak: koolhydraten zijn de grote boosdoeners. Maar, alleen puur als we kijken naar het aantal calorieën per gram.De boosdoener is namelijk dat we er teveel van eten. En, naarmate je meer koolhydraten eet en dan met name de suikers, krijg je te maken met een insuline piek. Een suikerspiegel die gewoon niet meer in verhouding is. Het zorgt ervoor dat je echt hyper wordt, maar daarna ook weer snel in zakt. Je krijgt in één keer superveel suiker binnen, dus je hebt pieken en dalen waardoor je energie weer slechter wordt. Je gaat slechter slapen en hebt ook minder zin om te bewegen, wat zorgt voor een averechts effect. Resultaat: je wordt de gevreesde ‘couch potato’. 

 

 

Je denkt dan snel ‘ik moet eigenlijk weer wat meer eten’ en dan zit voor je het weet in een vicieuze cirkel, waarbij je suikerspiegel gewoon constant niet op orde is. Dat is wat er dan vaak mis gaat: je bent voor de energie op zoek naar iets suikerrijks en dan zijn de koolhydraten in zekere zin de boosdoener. Aan de andere kant kun je de koolhydraten ook juist goed gebruiken om voldoende inspanning voor iets, zoals een sportprestatie, te kunnen leveren. Ook hier is de balans en het juiste moment dus essentieel: wat eet je én op welk moment is het relevant?

Om een mooie balans te houden moet je dus zeker koolhydraten blijven eten. Ze zijn heel erg belangrijk voor je energie. Jouw lichaam is de eerste energiebron die wordt aangesproken naarmate je gedurende de dag meer gaat bewegen en meer energie nodig hebt.

Vooruit plannen

Een etentje in het weekend en lekker willen eten? Als je het van tevoren weet, kun je al wat inplannen en zorgen dat je gaat compenseren. Misschien een dag van te voren, maar in ieder geval dezelfde dag nog. In plaats van de zes eetmomenten die Dylan normaal gesproken adviseert, ga je dan over naar drie eetmomenten, waardoor je dus eigenlijk een marge kunt overhouden voor de rest van de avond.

Belangrijk is wel dat je goed let op voldoende inname van groente en fruit, omdat bij een avondje uit eten meestal vrij weinig groenten zitten. Probeer dit dan ergens anders op de dag wél in te plannen.Door bijvoorbeeld bij je ontbijt gelijk twee stukken fruit te eten om er voor te zorgen dat je in ieder geval ook je micronutriënten binnenkrijgt.

Lekker genieten

Kortom, bereid je voor op een avondje uit eten door overdag al de juiste voeding binnen te krijgen, voordat je de menukaart van het restaurant open slaat. Zoals ontbijten met kwark en twee stukken fruit, eventueel met wat extra koolhydraten en vezels zoals havermout. En voor de lunch kiezen voor een lichte salade of iets met een langzame verbranding, zoals broccoli. Alles ‘good stuff’ overdag afgevinkt? Kies dan ’s avonds gewoon lekker alles waar je allemaal zin in hebt. Want eten is vooral lekker genieten en helemaal niet moeilijk, als je er maar wat beter over nadenkt. Eet smakelijk!

In twee weken een strakkere buik en een lager vetpercentage

Download gratis ons voedingsplan en boek in de eerste twee weken direct resultaat

Lees ook:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 gezonde en makkelijk te bereiden recepten