Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

5 veranderingen die jou helpen bij het verliezen van lichaamsvet

Veranderen gewoontes voor vetverlies

Verander deze 5 gewoontes voor blijvend vetverlies

Het veranderen van gewoontes is misschien wel het allermoeilijkste wat er is, maar het is ook één van de belangrijkste aspecten om voor eens en altijd af te rekenen met overtollig vet op je lichaam.

Verandering heeft met conditionering te maken

De mens kent een conditionering; dit is een verzamelnaam voor de manier waarop mensen zich aanpassen aan hun omgeving. In ons leven worden we continu blootgesteld aan een veranderende omgeving en hier passen wij ons op aan en leren we wat “normaal” is. We krijgen dit mee van onze ouders en mensen uit onze omgeving, op deze manier ontwikkelen er zich gewoontes.

Het mooie van een conditionering is dat je het kunt trainen en kunt veranderen: wat je hebt aangeleerd kun je ook afleveren!

Door de 5 gewoontes uit dit artikel te veranderen zul je een enorme stap zetten naar een fitter, slanker en gezond lichaam.

De “verkeerde” gewoontes

1. Te laat opstaan

Een aspect dat vaak onderschat wordt bij het verliezen van vet en het creëren van een fitter lichaam is slaap. Door een slechte nachtrust zijn we gedurende de dag snel geneigd om, op het gebied van training en voeding, de verkeerde keuzes te maken.

Door structureel te laat op te staan loop je de hele dag “achter de feiten aan”. Er is vaak te weinig voorbereiding voor de maaltijden waardoor we verplicht zijn om snel iets ongezonds te halen.

De ochtend is hét moment om te werken aan datgene wat voor jou echt belangrijk is. Wil jij dus serieus aan de slag met je gezondheid/afvallen en heb je drukke dagen door je werk en gezin? Dan is het misschien verstandig om ’s ochtends vroeg te beginnen met trainen ipv ’s middags/’s avonds.

De dagelijkse activiteiten kunnen op deze manier geen excuus zijn om je training over te slaan. Daarnaast heb je de tijd om je dag voor te bereiden en ervoor te zorgen dat je de juiste maaltijden ter beschikking hebt om niet in de verleiding te komen.

Wellicht helpen deze stappen je daarbij:

  1. Bepaal het aantal uur dat jij nodig hebt voor een goede nachtrust (gemiddeld is dit tussen de 7 en 9 uur);
  2. Moet je om 06:00 uur opstaan om te kunnen trainen voordat “je dag begint”? Tel dan 7 tot 9 uur terug;
  3. Dit zou kunnen betekenen dat je om 22:00 uur moet gaan slapen;
  4. Zorg dat om 22:00 uur slapen jouw nieuwe gewoonte wordt;

Wil je serieus aan de slag met het verbeteren van je slaap? Dan raad ik je het boek van Super Slapen van Floris Wouterson aan.

5 gewoontes veranderen voor vetverlies

2. De verkeerde boodschappen in huis halen

Misschien een open deur, maar als het niet in huis is kun je het ook niet eten/drinken.

“Maar ik moet toch iets in huis hebben voor mijn kinderen of als ik onverwacht bezoek krijg?”

Dit is een vraag die wij regelmatig van onze leden krijgen. Ook dit heeft met jouw conditionering te maken. Jouw gezin heeft “geleerd” dat er altijd snoep, chips, etc. in huis is. Het kan dus ook afgeleerd worden.

Onverwacht bezoek van familie en vrienden mag ook geen excuus zijn. Dit zijn mensen die om jou geven en jou dus zullen steunen bij het aanleren van nieuwe, gezonde gewoontes. Door simpel uit te leggen dat jij bezig bent met het veranderen van je gewoontes zullen zij begrip hebben dat je geen wijn, bier of chips in huis hebt.

5 gewoontes veranderen voor vetverlies

3. ’s Avonds na werk alcohol drinken

Een glas wijn of bier na het werk is voor veel mensen hét ontspanningsmomentje van de dag. Ook dit is een conditionering die jij je onderbewustzijn hebt aangeleerd. Jij hebt in de loop der jaren een glas wijn of bier na het werk geassocieerd met ontspanning, maar is dit ook écht zo?

Alcohol heeft een enorm slechte uitwerking op onze nachtrust. Na het drinken van alcohol zal het inslapen goed gaan, maar gedurende de nacht zullen er meer “wekprikkels” zijn waardoor je lichaam niet goed kan uitrusten.

Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je ’s ochtends moeilijker opstaat en je gedurende de dag de verkeerde keuzes maakt. Koffie en snelle koolhydraten houden je wakker en scherp, maar zorgen er ook voor dat je teveel calorieën binnen krijgt en ’s avonds weer slecht slaapt.

5 gewoontes veranderen voor vetverlies

4. Te lang opblijven om tv te kijken, te werken of je social media te bekijken

Het veranderen van je (slechte) gewoontes zal, zeker in het begin, veel discipline vragen. Door de dag gedisciplineerd te beginnen (niet snoozen, sporten, eten voorbereiden, etc.) zal jouw onderbewustzijn makkelijker de juiste keuzes maken. Een goed avondritueel is hier essentieel in!

Een cyclus waar veel mensen zich in begeven is:

  1. Tot laat tv kijken, mail beantwoorden en social media bekijken;
  2. Het gevolg is dat het lichaam niet in ruststand komt, maar continu “wakker prikkels” krijgt;
  3. Hierdoor duurt het lang voordat je inslaapt en rust je niet goed uit;
  4. Je kiest er ’s ochtends voor om langer te blijven liggen en daar heeft je discipline direct de eerste keer gefaald.

Door bovenstaande cyclus heb je gedurende de dag weinig energie en zul je de verkeerde keuzes maken.

Het hormoon cortisol wordt ook wel het stress hormoon genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam in een vecht of vlucht stand kan komen bij gevaar. In de ochtend is de hoeveelheid cortisol in het lichaam het hoogst, het zorgt ervoor dat het lichaam wakker wordt en direct alert is voor gevaar. Rond 22:00 uur zijn de cortisol levels (als het goed is) het laagst waardoor het lichaam veilig kan gaan slapen.

Een spannende serie of film voor het slapen gaan zorgt voor een verhoging van de cortisol levels in het lichaam. Net als nog even je mail checken of intensief trainen.

Zorg dat je lichaam 1,5 uur voor het slapen gaan kan ontspannen en alvast in de ontspanningsmodus komt zonder teveel cortisol.

5 gewoontes veranderen voor vetverlies

5. Het associëren van een vol gevoel met comfort

Ook het associëren van een vol gevoel met comfort is een conditionering die veel mensen in de loop van hun leven hebben aangeleerd. Het is natuurlijk helemaal niet nodig om je bij iedere maaltijd helemaal vol te eten.

Ons lichaam is gemaakt om periodes te overleven waarin we weinig tot geen eten krijgen. Iets wat in deze tijd (gelukkig) voor de meesten van ons nooit meer voorkomt. Wij kunnen op ieder moment van de dag eten kopen of bestellen zonder daar echt moeite voor te doen. Hierdoor verbranden we minder en eten we meer dan we nodig hebben. Het gevolg: we slaan deze extra energie op als vet.

Door je conditionering aan te leren dat je ook kunt eten zonder je helemaal vol te eten zal het gevoel van comfort in relatie tot een volle maag verdwijnen.

In twee weken een strakkere buik en een lager vetpercentage

Download gratis ons voedingsplan en boek in de eerste twee weken direct resultaat

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *